Gingivitis

Gingivitis / Tandvleesontsteking

Een gevolg van tandplaque kan zijn; tandvleesontsteking. Dit komt veel voor bij volwassenen maar ook kinderen kunnen er last van hebben.Tandvleesontsteking ontstaat door bepaalde stoffen die worden afgescheiden door de mondbacteriën in de tandplaque.
Ontstoken tandvlees langs de randen van de tanden en kiezen wordt gingivitis genoemd. Het kan rood, slap en gezwollen zijn en het bloedt bij het poetsen of bij het eten van hard voedsel zoals een appel.
Ontstoken tandvlees doet de eerste tijd geen pijn. Later kan het wel gevoelig worden. De tandplaque langs de randen van de gingiva zal, als deze niet tijdig verwijderd wordt, schadelijke (afval)stoffen produceren. De gingiva raakt geïrriteerd en het lichaam start een afweerreactie. Als gevolg hiervan zal de gingiva opzwellen en zal de doorbloeding van de gingiva toenemen. Tevens zal een deel van de vezels die door de gingiva lopen, worden afgebroken. Dit heeft als gevolg dat de gingiva nu niet meer strak tegen de tand aanligt. M.a.w. de col van de coltrui mist zijn elastische vezels en hangt nu losjes om de nek. Bij een deel van de mensen zal de afbraak hier stoppen, maar bij anderen zal de afbraak, onder bepaalde omstandigheden, verder richting het kaakbot gaan. Als er niets aan gedaan wordt, kunnen de tanden en kiezen op den duur los gaan staan. Als de ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot noemt men het parodontitis. Dit is te voorkomen door de tanden en kiezen dagelijks goed schoon te maken, zodat alle tandplak zo veel mogelijk verwijderd wordt. De tandvleesontstekingen kunnen zo weer overgaan. Het bloeden houdt dan na een aantal dagen op.Op plaatsen waar de tandplaque verhard is tot tandsteen kan ontstoken tandvlees moeilijk genezen. Daarom is het belangrijk dat de mondhygiënist regelmatig het tandsteen verwijdert.

Oorzaken:
- Slechte mondhygiëne
- Zwangerschap, verschillende ziekten en medicijngebruik.

Behandelingen
- Verbeteren van het poesten
- Tussen de tanden reiningen door gebruik van floss, ragers en stokers.
- Gebitsreiniging bij de mondhygiënist.